Ułatwienia dostępu
W dniu 4.12.2019 r. uczniowie klasy 4 Tl zwiedzili Muzeum Browaru w Żywcu. Przewodnik rozpoczął oprowadzanie od przedstawienia historii browaru przy użyciu interaktywnej makiety, obrazującej zmiany powstałe na terenie obiektu. Uczniowie przenieśli się wehikułem czasu do 1869 roku i zasiedli w typowej dla owych czasów karczmie piwnej. Dowiedzieli się, jak wyglądał zestaw do zdejmowania nadmiaru piany z piwa i ile ząbków jest na kapslu do piwa – zazwyczaj 21, czyli tzw. oczko. Następna sala tematyczna dotyczyła już współczesnej produkcji i asortymentu oferowanego przez browar – 6 wariantów podawanych w specjalnym szkle. Na koniec przewodnik przekazał młodzieży szereg ciekawostek związanych z piwem – m.in. piwo nie powstaje z chmielu, a ze słodu.
Technikum | ||
|
||
|
||
|
||
|
||
Szkoła branżowa I Stopnia | ||
|
||